Τρίξιμο δοντιών
Το τρίξιμο των δοντιών(βρουξισμός) αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι Οδοντίατροι. Πρόκειται για μια ασυνείδητη πράξη, καθώς στην πλειονότητα των ασθενών συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο βρουξισμός εκτός από το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να εκδηλωθεί και με τη μορφή σφιξίματος. Αυτή η μορφή εκδηλώνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως και αυτή είναι μη συνειδητή. Το τρίξιμο των δοντιών, όπως είναι λογικό ευθύνεται για την πρόκληση φθορών στα δόντια, αλλά και άλλων συμπτωμάτων που υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ασθενών.
Ποιοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τρίξιμο στα δόντια;
Όπως προαναφέρθηκε, το τρίξιμο των δοντιών αποτελεί μια συχνή κατάσταση. Ενδέχεται να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και στα παιδιά. Με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται στα παιδιά και σε νεαρούς ασθενείς, ενώ στους ηλικιωμένους δεν εμφανίζεται τόσο συχνά.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης του τριξίματος των δοντιών;
Τα ακριβή αίτια πρόκλησης του βρουξισμού δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Όμως, σημαντικός παράγοντας για την εκδήλωση τριξίματος των δοντιών είτε την ημέρα είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι το άγχος και το στρες.
Επίσης, για το τρίξιμο δοντιών έχουν ενοχοποιηθεί διαταραχές ύπνου ή η λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής. Ειδικότερα, το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:
- Κάπνισμα
- Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης
- Υπνική άπνοια
- Κόπωση
- Ροχαλητό
- Χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων
- Νευρολογικές νόσοι (π.χ. Νόσος του Πάρκινσον)
Τέλος, η εκδήλωση του τριξίματος των δοντιών έχει συσχετιστεί και με άλλες καταστάσεις υγείας, όπως:
- Άνοια
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Επιληψία
- Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Τρίξιμο δοντιών: Ποιες είναι οι ενδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι κάποιος τρίζει τα δόντια του;
Ένας ασθενής που τρίζει τα δόντια του, εκτός από την καταστροφή της αδαμαντίνης των δοντιών, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως:
- Πόνο στο πρόσωπο και στους μύες της γνάθου
- Έντονους πονοκεφάλους
- Ημικρανίες
- Πληγές στο εσωτερικό του μάγουλου.
- Αυξημένη ευαισθησία των δοντιών σε φυσιολογικά ερεθίσματα.
- «Κλείδωμα» της γνάθου
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση πραγματοποιείται άμεσα από έναν έμπειρο Οδοντίατρο, αξιολογώντας προσεκτικά την κατάσταση των δοντιών. Τα δόντια ενός ασθενούς με βρουξισμό εμφανίζουν φθορές στη μασητική επιφάνεια, καθώς ενδέχεται να εντοπίζονται σπασίματα ή να εμφανίζουν κινητικότητα.
Πώς αντιμετωπίζεται οριστικά το τρίξιμο των δοντιών;
Το τρίξιμο των δοντιών-εάν είναι έντονο- χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα δόντια ή διαταραχές ύπνου. Επίσης, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί μόνιμη βλάβη στη γνάθο, εάν ο ασθενής τρίζει τα δόντια του για μεγάλο χρονικό διάστημα με μεγάλη ένταση.
Η αντιμετώπιση του βρουξισμού εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία που ευθύνεται για την πρόκλησή του. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισης του τριξίματος των δοντιών είναι οι νάρθηκες βρυγμού.
Οι νάρθηκες βρυγμού είναι στην ουσία εξατομικευμένα μασελάκια που κατασκευάζονται από διάφανη ακρυλική ρητίνη ή σιλικόνη. Τα μασελάκια αυτά εφαρμόζουν απόλυτα στα δόντια του ασθενούς, αποτρέποντας την μεταξύ τους τριβή. Συνήθως συστήνεται η χρήση τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς ενδέχεται να φορούν τους νάρθηκες και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου τα δόντια έχουν υποστεί βλάβες που εμποδίζουν την μάσηση ή τη σωστή σύγκλειση, τότε στο θεραπευτικό πλάνο εντάσσονται και οδοντιατρικές πράξεις όπως εμφράξεις ή στεφάνες.
Εκτός από τους νάρθηκες βρυγμού, υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές επιλογές που ενδέχεται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του τριξίματος δοντιών. Ειδικότερα, το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα παρακάτω μέτρα:
- Καλύτερη διαχείριση του άγχους και του στρες
- Λήψη μυοχαλαρωτικών φαρμάκων
- Φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση του άγχους
- Μείωση κατανάλωσης καφέ και ροφημάτων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης
- Αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας
- Ενέσεις botox στους μασητήρες και στους κροταφίτες μύες
Ο Δρ. Κωσταντίνος Αλεξίου είναι εξειδικευμένος στην Αισθητική Οδοντιατρική και έχει χαρίσει σε πολλούς ασθενείς το χαμόγελο των ονείρων τους. Επικοινωνήστε με τον έμπειρο Οδοντίατρο και απαλλαγείτε από τον βρουξισμό προστατεύοντας τα δόντια σας.
Είναι μια συχνή ή μια σπάνια κατάσταση;
Πρόκειται για μια κατάσταση αρκετά συχνή και ενδέχεται να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων.
Ποια είναι τα αίτια στα οποία οφείλεται το τρίξιμο δοντιών;
Τα αίτια που προκαλούν το τρίξιμο των δοντιών δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Όμως, για την εμφάνιση της συγκεκριμένης κατάστασης έχουν ενοχοποιηθεί το άγχος, το στρες, νευρολογικές παθήσεις, διαταραχές ύπνου, φαρμακευτική αγωγή κ.ά.
Ποιες είναι οι πιο συχνές ενδείξεις ότι ένας ασθενής τρίζει τα δόντια του;
Ένας ασθενής που τρίζει τα δόντια του εμφανίζει τα παρακάτω συμπτώματα:
- Φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών
- Συχνούς πονοκεφάλους
- Ημικρανίες
- Πληγές στην εσωτερική πλευρά των μάγουλων
- «Κλείδωμα» της γνάθου
- Αυξημένη ευαισθησία των δοντιών
Πώς αντιμετωπίζεται το τρίξιμο των δοντιών;
Το τρίξιμο των δοντιών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα σύγκλεισης και μόνιμα προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση. Ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης του βρουξισμού είναι η χρήση ναρθήκων βρυγμού, ενώ στην ελάττωση του τριξίματος μπορεί να λειτουργήσουν και οι αλλαγές καθημερινών συνηθειών, όπως είναι για παράδειγμα η υπερβολική κατανάλωση καφέ.