Σπάσιμο δοντιού
Ο τραυματισμός των προσθίων δοντιών αποτελεί συχνό φαινόμενο, κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό καθώς και τα τροχαία είναι οι δύο βασικές αιτίες στις οποίες οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά ένα σπάσιμο δοντιού.
Το σπάσιμο δοντιού, ή πιο σωστά κάταγμα, μπορεί να εκτείνεται από την αδαμαντίνη έως την οδοντίνη ή ακόμη και τον πολφό. Δηλαδή μπορεί να πλήξει από το εξωτερικό έως και το εσωτερικό του δοντιού, όπου βρίσκεται το λεγόμενο νεύρο. Όταν το κάταγμα εκτείνεται και στην οδοντίνη, επιφέρει συμπτώματα τα οποία οφείλονται στη διαβίβαση των εξωτερικών ερεθισμάτων, όπως το ζεστό ή το κρύο, προς τον πολφό του δοντιού.
Πώς αντιμετωπίζεται ένα σπάσιμο δοντιού;
Από την έκταση του κατάγματος και ανάλογα με την εμπλοκή της αδαμαντίνης, της οδοντίνης ή του πολφού, εξαρτάται η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής καθώς και των ενδεδειγμένων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.
Η συγκόλληση σύνθετου εμφρακτικού υλικού από σύνθετη ρητίνη είναι συνήθως η πιο ενδεδειγμένη και άμεση λύση. Στις περιπτώσεις όπου δεν εμπλέκεται η οδοντίνη ή ο πολφός στο σπάσιμο δοντιού, δεν απαιτείται τοπική αναισθησία.
Ο Οδοντίατρος Κωνσταντίνος Αλεξίου, με 25 και πλέον χρόνια εμπειρίας, διαχειρίζεται το σπάσιμο δοντιού ανάλογα με την έκταση της βλάβης και με εξατομικευμένο τρόπο για κάθε περιστατικό. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί του για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και προγραμματίστε το ραντεβού σας.
Σπάσιμο δοντιού: Θα χάσω το δόντι μου;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εφικτή η διατήρηση και αποκατάσταση με σύνθετη ρητίνη μετά από ένα σπάσιμο δοντιού. Προϋπόθεση αυτού είναι:
- τα κατάγματα των δοντιών να μην εκτείνονται πέραν του 60% του συνολικού όγκου του τμήματος του δοντιού που φαίνεται στο στόμα
- το εναπομείναν τμήμα να καλύπτεται από αδαμαντίνη
Τα σύγχρονα μικρόκοκκα σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούμε αποκαθιστούν το δόντι εξασφαλίζοντας αντοχή και αισθητική ίδια με αυτές του φυσικού δοντιού.
Στα μεγάλα κατάγματα όπου το εναπομείναν τμήμα του δοντιού είναι μικρότερο του 40% αυτού, η ενδεικνυόμενη τεχνική αποκατάστασης γίνεται συνδυαστικά με ενδοδοντία (απονεύρωση) και προσθετικές αποκαταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, η αποκατάσταση για το σπάσιμο δοντιού περιλαμβάνει τοποθέτηση ενδορριζικού άξονα και τοποθέτηση στεφάνης (θήκης). Η λύση αυτή είναι πιο παρεμβατική, αλλά είναι εξίσου άρτια αισθητικά και λειτουργικά και αποκαθιστά πλήρως το χαμόγελό σας.
Χρωματισμός επιδιόρθωσης: Θα διαφέρει από τα φυσικά δόντια;
Τα φυσικά δόντια εμφανίζουν μια διαφοροποίηση στη χροιά, την απόχρωση και τη φωτεινότητα τόσο στην αδαμαντίνη όσο και στην οδοντίνη. Αυτό συμβαίνει γιατί, καθώς το φως προσπίπτει στα φυσικά δόντια ανακλάται, διαθλάται, απορροφάται ή μεταδίδεται μέσω των οδοντικών ουσιών.
Οι σύνθετες ρητίνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι συνήθως διαφανείς και αποδίδουν μία μόνο απόχρωση. Έτσι, η αποκατάσταση ενός κατάγματος μύλης απαιτεί την χρησιμοποίηση ρητινών διαφορετικού χρώματος και διαφάνειας κατά στρώματα (διαστρωματική τεχνική). Με αυτή τη μέθοδο:
- ρυθμίζεται η χροιά και η απόχρωση
- ελαττώνεται η φωτεινότητα
- αποδίδονται τα επί μέρους χαρακτηριστικά του δοντιού
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί μια ρεαλιστική κατανομή των χρωμάτων σε μια αποκατάσταση με σύνθετη ρητίνη.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκατασταθεί ένα σπάσιμο δοντιού;
Ο χρόνος αποκατάστασης μετά από ένα σπάσιμο δοντιού εξαρτάται από την έκταση του κατάγματος. Οι συντηρητικές τεχνικές με την συγκόλληση συνθέτων υλικών ολοκληρώνονται σε μία συνεδρία από μισή έως και δύο ώρες. Μέσα στο χρόνο αυτό, αποκαθίσταται πλήρως η στοματική σας υγεία και το χαμόγελό σας.
Η μοναδική λύση είναι να απευθυνθείτε στον Οδοντίατρό σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ο,τιδήποτε σας απασχολεί.
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα σπάσιμο στο δόντι;
Το σπάσιμο στο δόντι μπορεί να πλήξει τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του δοντιού στο οποίο βρίσκεται το νεύρο. Στην περίπτωση που επεκταθεί και στην οδοντίνη, μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία κατά τη διαβίβαση κρύων ή ζεστών ερεθισμάτων.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το σπάσιμο στο δόντι;
Ανάλογα την έκταση του κατάγματος, κρίνεται και ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισής του. Η πιο συνηθισμένη και άμεση λύση είναι η συγκόλληση σύνθετου εμφρακτικού υλικού από σύνθετη ρητίνη.
Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν για την αποκατάσταση του κατάγματος;
Στην περίπτωση που το κάταγμα του δοντιού δεν εκτείνεται πέρα από το 60% του συνολικού όγκου αλλά και αν το εναπομείναν τμήμα περιλαμβάνει αδαμαντίνη, τότε η αποκατάσταση περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ρητίνη. Εάν, όμως, το κάταγμα είναι μεγάλο και το εναπομείναν τμήμα κυμαίνεται κάτω από 40%, τότε η αποκατάσταση μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί με απονεύρωση και προσθετική αποκατάσταση (τοποθέτηση θήκης).
Το δόντι που έχει υποστεί κάταγμα, κατά την αποκατάσταση του θα διαφέρει από τα υπόλοιπα;
Όχι, καθώς κατά την αποκατάσταση απαιτείται και διαστρωματική τεχνική με την οποία:
- Ρυθμίζεται η χροιά και η απόχρωση του
- Ελαττώνεται η φωτεινότητα
- Αποδίδονται τα επί μέρους χαρακτηριστικά του δοντιού
Πόσο χρόνο χρειάζεται η πλήρης αποκατάσταση του δοντιού;
Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από την έκταση του κατάγματος. Η συγκόλληση σύνθετων υλικών ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία, η οποία κυμαίνεται σε μισή έως και 2 ώρες.