Μερικές Οδοντοστοιχίες

Τι είναι οι μερικές οδοντοστοιχίες;

Οι μερικές οδοντοστοιχίες αποτελούν τη λύση σε περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι έχουν έλλειψη αρκετών δοντιών, όχι όμως όλων. Το γνωστό στους περισσότερους ανθρώπους «μηχανάκι» ή μασελάκι αποτελείται από δύο μέρη, έναν μεταλλικό σκελετό και μια ακρυλική βάση με ακρυλικά δόντια. Θα πρέπει να αφαιρούνται το βράδυ ή για κάποιες ώρες μέσα στην μέρα. Η αφαίρεσή τους είναι απαραίτητη για τον καθαρισμό τους αλλά και για την φροντίδα της στοματικής υγείας.

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου το κενό είναι μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί με γέφυρα. Επίσης, αποτελούν ιδανική λύση για ασθενείς που δεν επιθυμούν να αποκαταστήσουν το κενό στα δόντια τους με γέφυρες ή εμφυτεύματα λόγω κόστους.

 

Είδη μερικών οδοντοστοιχιών

Τα είδη των μερικών οδοντοστοιχιών είναι δύο και χωρίζονται αναλόγως με τον τρόπο σύνδεσής τους με τα δόντια-στηρίγματα. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες στις μερικές οδοντοστοιχίες με μεταλλικά άγκιστρα και με συνδέσμους ακριβείας.

Η πρώτη κατηγορία οδοντοστοιχιών συγκρατείται  στη θέση της με τη βοήθεια μεταλλικών αγκίστρων. Τα πλεονεκτήματα αυτού του είδους είναι ότι παρέχουν καλή συγκράτηση και επιδέχονται διόρθωσης εύκολα, εάν αυτό απαιτηθεί. Τέλος, οι μερικές οδοντοστοιχίες με μεταλλικά άγκιστρα έχουν προσιτό κόστος. Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι τα μεταλλικά άγκιστρα είναι ορατά σε κάποιες περιπτώσεις αποκαταστάσεων προσθίων δοντιών.

Η δεύτερη κατηγορία, οι μερικές οδοντοστοιχίες με συνδέσμους ακριβείας, στηρίζονται σε κάποια δόντια με στεφάνες. Έτσι, παρόλο που το κόστος τους είναι μεγαλύτερο, η οδοντοστοιχία δεν είναι ορατή, προσφέροντας, εκτός από σταθερότητα, ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Μερικές Οδοντοστοιχίες και διαδικασία τοποθέτησης

Η δημιουργία των μερικών οδοντοστοιχιών και η διαδικασία τοποθέτησης πραγματοποιείται συνήθως σε 4-5 ραντεβού.

Πραγματοποιείται η λήψη των αρχικών αποτυπωμάτων άνω και κάτω γνάθου για την κατασκευή ατομικού δισκαρίου.

Στο δεύτερο ραντεβού, πραγματοποιείται προετοιμασία των δοντιών-στηριγμάτων, ειδικά στις περιπτώσεις που τοποθετούνται οδοντοστοιχίες με συνδέσμους ακριβείας. Τέλος, τοποθετούνται στα δόντια-στηρίγματα προσωρινές στεφάνες.

Στο τρίτο ραντεβού πραγματοποιείται δοκιμή των μονίμων στεφανών.  Μετά την τελική δοκιμή, αφαιρούνται οι προσωρινές στεφάνες, τοποθετούνται οι μόνιμες και στη συνέχεια λαμβάνεται αποτύπωμα για την κατασκευή της  κινητής οδοντοστοιχίας.

Στα δύο τελευταία ραντεβού γίνεται η δοκιμή του σκελετού της οδοντοστοιχίας και επιλογή του χρώματος των δοντιών.

Ο Οδοντίατρος δίνει συμβουλές για τη φροντίδα των μερικών οδοντοστοιχιών και την τοποθέτησή τους. Η επίσκεψη του ασθενούς στον οδοντίατρο για επανεξέταση πραγματοποιείται περίπου μια εβδομάδα μετά.

 

Ποιοι δεν είναι οι κατάλληλοι ασθενείς για μερικές οδοντοστοιχίες;

Η τοποθέτηση μερικών οδοντοστοιχιών δεν αποτελεί την ιδανική λύση για όλους τους ασθενείς. Ειδικότερα, αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις ασθενών με:

  • Βρουξισμό.
  • Κακή στοματική υγιεινή.
  • Οστική απώλεια της γνάθου.
  • Σοβαρή περιοδοντίτιδα.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;

Τα πλεονεκτήματα των μερικών οδοντοστοιχιών, ανεξαρτήτως είδους, είναι πολλά και γι’ αυτό επιλέγονται συχνά για την αποκατάσταση κενών. Εκτός από την αποκατάσταση της αισθητικής του προσώπου του ασθενούς, συμβάλλουν και στην αποκατάσταση της μάσησης και της ομιλίας.  Επίσης, η διαδικασία τοποθέτησής τους είναι γρήγορη και εύκολη και πρόκειται για μια οικονομική λύση.

 

Μερικές Οδοντοστοιχίες & Μειονεκτήματα

Το βασικό μειονέκτημα των μερικών οδοντοστοιχιών είναι ότι δεν αποτελούν ακίνητες αποκαταστάσεις, παρόλο που είναι αρκετά σταθερές. Εκτός από αυτό που αποτελεί και το βασικό μειονέκτημα, ένα ακόμη μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι χρειάζονται ανά τακτά διαστήματα αναπροσαρμογή, λόγω διαρκούς μεταβολής και απορρόφησης των φατνιακών ακρολοφιών του στόματος. Όμως, σταδιακά ο ασθενής εξοικειώνεται και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Συμπερασματικά, οι μερικές οδοντοστοιχίες αποτελούν την ιδανική λύση για την αποκατάσταση της εμφάνισης, αλλά και της λειτουργικότητας του στόματος.

Η φροντίδα των δοντιών μας είναι πολύ σημαντική. Ο Οδοντίατρος Κωνσταντίνος Αλεξίου έχει μεγάλη εμπειρία άνω των 25 ετών στην Αισθητική Οδοντιατρική και ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες μεθόδους αποκατάστασης αισθητικών οδοντικών προβλημάτων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να μάθετε τα πάντα για τις μερικές οδοντοστοιχίες.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες εφαρμόζονται σε ασθενείς που έχουν χάσει πολλά, όχι όμως όλα τα δόντια τους. Ενδείκνυται για ασθενείς που δεν επιθυμούν κυρίως λόγω κόστους να αποκαταστήσουν τα κενά με γέφυρες ή εμφυτεύματα ή για ασθενείς των οποίων το κενό δεν μπορεί να αποκατασταθεί με γέφυρα.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες διακρίνονται σε δύο είδη, ανάλογα με τον τρόπο που εφάπτονται στα δόντια-στηρίγματα. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε:

  • Μερικές οδοντοστοιχίες με μεταλλικά άγκιστρα
  • Μερικές οδοντοστοιχίες με συνδέσμους ακριβείας

Οι μερικές οδοντοστοιχίες συμβάλλουν στην αποκατάσταση της αισθητικής, αλλά και της λειτουργικότητας του στόματος (μάσηση, ομιλία).

Δεν είναι μόνιμα κολλημένες αποκαταστάσεις και χρήζουν αφαίρεσης κάποιες ώρες μέσα στη μέρα για την φροντίδα της στοματικής υγιεινής.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες δεν είναι κατάλληλες για ασθενείς με σοβαρή περιοδοντίτιδα, βρουξισμό, οστική απώλεια της γνάθου και κακή στοματική υγιεινή.