Έγκλειστοι φρονιμίτες

Τι είναι οι έγκλειστοι φρονιμίτες;

Οι φρονιμίτες ή αλλιώς οι τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που εμφανίζονται συνήθως έως το 25ο έτος. Σε κάποιους ανθρώπους ανατέλλουν φυσιολογικά, ενώ σε άλλους παγιδεύονται στο εσωτερικό των ούλων και του οστού της γνάθου. Η παγίδευσή τους ενδέχεται να είναι ολική (έγκλειστοι φρονιμίτες) ή μερική (ημιέγκλειστοι φρονιμίτες).

 

Πόσο συχνό φαινόμενο είναι;

Οι έγκλειστοι φρονιμίτες αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο. Βάσει ερευνών το 90% των ανθρώπων παγκοσμίως έχει έγκλειστους φρονιμίτες.

 

Ποια είναι η αιτία εμφάνισής τους;

Η αιτία εμφάνισης ενός έγκλειστου φρονιμίτη είναι η  έλλειψη χώρου στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Η εμφάνιση έγκλειστων ή ημιέγκλειστων φρονιμίτων είναι συχνή σε άτομα με μεγάλα δόντια και μικρές γνάθους.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που ενδέχεται να προκαλέσουν οι έγκλειστοι φρονιμίτες;

Οι έγκλειστοι φρονιμίτες δεν είναι απαραίτητο να εκδηλώσουν συμπτώματα και σε αυτή την περίπτωση η αφαίρεσή τους δεν είναι αναγκαία. Όμως, σε άλλες περιπτώσεις οι έγκλειστοι φρονιμίτες ενδέχεται να ευθύνονται για την εκδήλωση των παρακάτω συμπτωμάτων:

  • Πόνος στην περιοχή του έγκλειστου φρονιμίτη ή/και στο πρόσωπο
  • Ερυθρότητα ούλων
  • Οίδημα στην περιοχή της γνάθου που εντοπίζεται το έγκλειστο δόντι
  • Περιορισμός στο άνοιγμα του στόματος
  • Κακοσμία στόματος (χαλίτωση)

 

Πότε είναι αναγκαία η αφαίρεση έγκλειστων φρονιμιτών;

Οι έγκλειστοι και οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες ενδέχεται να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Έτσι, πολλές φορές η αφαίρεσή τους είναι αναγκαία.  Ειδικότερα, ένας ημιέγκλειστος φρονιμίτης τερηδονίζεται εύκολα, καθώς εξαιτίας της θέσης του δεν μπορεί να καθαριστεί επαρκώς κατά το βούρτσισμα. Επίσης, οι έγκλειστοι φρονιμίτες ενδέχεται να προκαλούν έντονο πόνο και να ασκούν πίεση στα γειτονικά δόντια.

Επιπροσθέτως, οι φρονιμίτες χρήζουν αφαίρεσης στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Εκδήλωση παθήσεων όπως περιστεφανίτιδα, περιοδοντίτιδα και τερηδόνα.
  • Πρόκληση βλάβης σε γειτονικό δόντι.
  • Τραυματισμός μαλακών ιστών (π.χ. μάγουλο, γλώσσα), εάν ο ημιέγκλειστος φρονιμίτης έχει ανατείλει «στραβά».
  • Εμφάνιση οδοντικών αποστημάτων ή κυστών.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση ενός έγκλειστου φρονιμίτη;

Η διάγνωση ενός έγκλειστου φρονιμίτη μπορεί να πραγματοποιηθεί με την κλινική εξέταση του ασθενούς, εάν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του και δεν έχει ανατείλει ακόμη. Επίσης, πολύ συχνά η διάγνωση των έγκλειστων φρονιμίτων πραγματοποιείται με τη διενέργεια μιας πανοραμικής ακτινογραφίας.

 

Γιατί αφαιρούνται συχνά οι έγκλειστοι φρονιμίτες μετά από ορθοδοντική θεραπεία;

Οι πιέσεις που ασκούν οι έγκλειστοι φρονιμίτες στα μπροστινά δόντια είναι μεγάλες, γεγονός που επηρεάζει πολλές φορές τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής θεραπείας. Επομένως, η αφαίρεσή τους συνιστάται είτε κατά τη διάρκειά της είτε μετά το τέλος της για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

 

Αφαίρεση έγκλειστου φρονιμίτη

Η αφαίρεση ενός έγκλειστου φρονιμίτη αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή διαδικασία. Επίσης, είναι ανώδυνη καθώς πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Η διαδικασία της αφαίρεσης ενός έγκλειστου φρονιμίτη δεν ξεπερνά τη μία ώρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του. Σε σπάνιες περιπτώσεις δύσκολων έγκλειστων φρονιμίτων η αφαίρεση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χορήγηση μέθης.

 

Μετά την αφαίρεση έγκλειστου φρονιμίτη

Ο ασθενής μετά τη χειρουργική εξαγωγή ενός έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη επιστρέφει χωρίς περιορισμούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Μετά την αφαίρεση η εκδήλωση οιδήματος είναι αναμενόμενη και υποχωρεί σταδιακά. Ο πόνος είναι ελάχιστος και  αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με απλά παυσίπονα. Τέλος, στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγείται αντιβιοτική αγωγή για 5-7 ημέρες και τα ράμματα αφαιρούνται περίπου 10 ημέρες μετά τη χειρουργική εξαγωγή του φρονιμίτη.

Εάν έχετε έγκλειστους φρονιμίτες, η επίσκεψή σας σε έναν έμπειρο Οδοντίατρο για την αξιολόγηση της κατάστασής τους θα πρέπει να είναι άμεση. Ο Στρατιωτικός Οδοντίατρος Κωνσταντίνος Αλεξίου διαθέτει 25ετή εμπειρία στην Οδοντιατρική και βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.

Το αίτιο εμφάνισης ενός έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη είναι ο μη επαρκής χώρος στη στοματική κοιλότητα.

Τα συμπτώματα που ενδέχεται να εμφανίσει ένας έγκλειστος ή ημιέγκλειστος φρονιμίτης που χρειάζεται αφαίρεση είναι τα παρακάτω:

  • Πόνος στην περιοχή του φρονιμίτη, ο οποίος ενδέχεται να επεκταθεί στο πρόσωπο.
  • Εκδήλωση ερυθρότητας και οιδήματος στην περιοχή του φρονιμίτη.
  • Περιορισμός στο άνοιγμα του στόματος.
  • Κακοσμία στόματος.

Η εξαγωγή ενός φρονιμίτη που είναι έγκλειστος ή ημιέγκλειστος είναι μια απλή επέμβαση και θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους Οδοντιάτρους ή  γναθοχειρουργούς. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τη μία ώρα.

Μετά την αφαίρεση του φρονιμίτη ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η λήψη αντιβιοτικής αγωγής είναι απαραίτητη και ο πόνος αντιμετωπίζεται επιτυχώς με απλά παυσίπονα.