Οδοντοστοιχίες
Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι οδοντοστοιχίες και ποιοι τύποι υπάρχουν;
Οι οδοντοστοιχίες είναι μια παραδοσιακή προσθετική αποκατάσταση για τις περιπτώσεις που έχουν χαθεί αρκετά ή όλα τα δόντια (νωδότητα), μιας ή και των δύο γνάθων.
Ο πιο σύγχρονος τρόπος αποκατάστασης μερικής ή ολικής νωδότητας είναι η χρήση εμφυτευμάτων. Παρόλα αυτά, για τους ασθενείς που δεν επιθυμούν ή δεν είναι κατάλληλοι για εμφυτεύματα, είναι δυνατή η κατασκευή αισθητικών οδοντοστοιχιών, μερικών ή ολικών.
- Ολικές οδοντοστοιχίες άνω και κάτω γνάθου (μασέλες): Αντικαθιστούν όλα τα δόντια, τόσο στην άνω όσο και την κάτω σειρά δοντιών.
- Μερικές οδοντοστοιχίες: Χρησιμοποιούνται στην περίπτωση που μόνο κάποια από τα δόντια της στοματικής κοιλότητας έχουν χαθεί και είναι αναγκαίο να αντικατασταθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η σωστή λειτουργία και αισθητική του στόματος.
Πόσο θα χρειαστεί να μείνω χωρίς δόντια;
Συνήθως σε διάστημα δύο εβδομάδων οι οδοντοστοιχίες είναι έτοιμες για τοποθέτηση. Υπάρχει φυσικά και η λύση να κατασκευαστούν άμεσες οδοντοστοιχίες για να είναι διαθέσιμες να τοποθετηθούν αμέσως μόλις αφαιρεθούν τα δόντια. Οι συγκεκριμένες, όμως, μπορεί να απαιτούν περισσότερες προσαρμογές αφού ολοκληρωθεί η επούλωση και η επίτευξη της βέλτιστης άνεσης και προσαρμογής να επιτευχθεί σε περισσότερο χρόνο.
Πώς πρέπει να φροντίζω την οδοντοστοιχία μου;
Η φροντίδα της οδοντοστοιχίας είναι εύκολη, αρκεί να αφιερώνεται ο απαραίτητος χρόνος. Πρέπει να αφαιρείται από το στόμα 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) και να βουρτσίζεται σχολαστικά. Στη συνέχεια πρέπει να βουρτσίζονται και τα εναπομείναντα δόντια (αν υπάρχουν) για να διατηρούνται παράλληλα και τα ούλα καθαρά και υγιή. Καλό είναι (αν και όχι απαραίτητο) να αφαιρείται η οδοντοστοιχία το βράδυ και να τοποθετείται σε ειδικό διάλυμα για να περιορίζεται έτσι η δημιουργία μυκήτων.
Πότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί κόλλα για συγκράτηση;
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι οδοντοστοιχίες δεν συγκρατούνται καλά μέσα στο στόμα από τα ανατομικά στοιχεία του στόματος, διότι ενδεχομένως αυτά έχουν χαθεί. Τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδική κόλλα που βοηθάει στη συγκράτηση. Ο Οδοντίατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με την ανάγκη χρήσης ή όχι της κόλλας. Προτιμάται η επιδιόρθωση της οδοντοστοιχίας, ώστε η χρήση κόλλας να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό.
Ολικές οδοντοστοιχίες: Πώς μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία τους;
Οι ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) είναι κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις, που στηρίζονται μόνο στο στοματικό βλεννογόνο (ούλα). Η επί μακρόν λειτουργία τους προκαλεί ταχεία απορρόφηση του οστού των γνάθων και προκαλεί αστάθεια στην μάσηση και την ομιλία.
Στην άνω γνάθο, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τακτικά «γεμίσματα» χωρίς να υφίσταται κίνδυνος για την επιδείνωση της κατάστασης. Στην κάτω γνάθο υφίσταται κίνδυνος πλήρους απορρόφησης του στηρικτικού οστού και αδυναμίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση (αστάθεια και απώλεια συγκράτησης της μασέλας).
Η έγκαιρη τοποθέτηση 1 ή 2 εμφυτευμάτων στην κάτω γνάθο και η άμεση προσαρμογή της ήδη υπάρχουσας οδοντοστοιχίας είναι μια λύση εύκολη και σχετικά οικονομική. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά ως προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ασθενών.
Πόσο κοστίζουν οι οδοντοστοιχίες;
Το κόστος προσαρμόζεται ανάλογα με την επιλογή του τύπου της οδοντοστοιχίας και της εργασίας που πρέπει να πραγματοποιηθεί.
2.Ποιοι τύποι οδοντοστοιχιών υπάρχουν;
Υπάρχουν 2 τύποι:
- Ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες), όταν λείπουν όλα τα δόντια άνω ή κάτω γνάθου.
Ειδική υποκατηγορία οι Επένθετες ολικές οδοντοστοιχίες , οι οποίες συγκρατούνται με ειδικές κατασκευές πάνω σε τοποθετημένα εμφυτεύματα.
- Μερικές οδοντοστοιχίες όταν λείπουν μερικά από τα δόντια( μηχανήματα ή μασελάκια).
3.Πώς πρέπει να φροντίζω την οδοντοστοιχία μου;
- Βουρτσίζουμε την οδοντοστοιχία μας σαν τα κανονικά μας δόντια.
- Την τοποθετούμε κατά τη διάρκεια του ύπνου σε νερό με ειδικό καθαριστικό.
- Προσέχουμε κατά τον καθαρισμό ή τον χειρισμό της έτσι ώστε να μην μας πέσει κάτω, καθώς είναι εύθραυστη και ευαίσθητη σε γρατζουνίσματα και σπασίματα.
4.Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κατασκευαστεί μία ολική οδοντοστοιχία;
Συνήθως οι 2-3 εβδομάδες εξασφαλίζουν ένα ασφαλές και ορθό αποτέλεσμα.
5.Υπάρχει ηλικιακό όριο σχετικά με την χρήση τεχνητών οδοντοστοιχιών;
Όχι, εφόσον υπάρχει ολική απώλεια δοντιών, οδοντοστοιχίες μπορούν να κατασκευαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, όσο λιγότερος είναι ο χρόνος παραμονής των γνάθων χωρίς δόντια, τόσο λιγότερη και η απορρόφηση του οστού, άρα τόσο μεγαλύτερη η συγκράτηση που μπορεί να έχει η οδοντοστοιχία μας. Κατά τα άλλα ο ιατρός θα εφαρμόσει τις καλύτερες τεχνικές προκειμένου να υλοποιηθεί καλύτερα η διαδικασία.
6.Ποιο είναι το κόστος;
Το κόστος εξαρτάται από τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις επιλογές του κάθε ασθενούς.
Επικοινωνήστε με τον Οδοντίατρο Κωνσταντίνο Αλεξίου και κλείστε το ραντεβού σας για μία εκτίμηση εξατομικευμένη στις δικές σας ανάγκες, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες οδοντιατρικές πρακτικές.