Κακοσμία στόματος

H κακοσμία στόματος(χαλίτωση) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα και επηρεάζει 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως. Εντοπίζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων και στα δύο φύλα.  Πολλές φορές οι ασθενείς με κακοσμία στόματος δεν γνωρίζουν ότι έχουν δυσάρεστη αναπνοή, εξαιτίας της προσαρμογής τους σε αυτή. Όμως, σε κάθε περίπτωση η κακοσμία στόματος έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή σε κοινωνικό, επαγγελματικό και εάν είναι αντιληπτή από τον ασθενή και σε ψυχολογικό επίπεδο.

 

Κακοσμία στόματος & Αίτια εμφάνισης

Η κακοσμία στόματος ενδέχεται να οφείλεται σε πολλές αιτίες και εμφανίζεται και σε ανθρώπους με εξαιρετική στοματική υγιεινή. Επομένως, πρόκειται για μια κατάσταση που δε σχετίζεται πάντα με τη στοματική κοιλότητα και τα δόντια. Σε κάθε περίπτωση η εμφάνιση της χαλίτωσης αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι και η διερεύνησή της θα πρέπει να είναι άμεση.

Πιο συγκεκριμένα, τα αίτια εμφάνισης της κακοσμίας στόματος που σχετίζονται με τη στοματική κοιλότητα είναι τα κάτωθι:

  • Κακή στοματική υγιεινή: πρόκειται για την πιο κοινή αιτία εμφάνισης δύσοσμης αναπνοής. Η συσσώρευση βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφής προκαλούν κακοσμία. Τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφής σε συνδυασμό με το σάλιο παράγουν θειούχες ενώσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση χαλίτωσης.
  • Τερηδονισμένα δόντια: μια ακόμη συχνή αιτία εμφάνισης δυσάρεστης αναπνοής είναι η εμφάνιση ενός χαλασμένου δοντιού.
  • Ξηροστομία: η μειωμένη έκκριση σιέλου που προκαλεί η ξηροστομία διαταράσσει τη μικροβιακή χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας. Έτσι, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός των βακτηριδίων εντός του στόματος, γεγονός που προκαλεί δύσοσμη αναπνοή.
  • Ασθένειες των ούλων: η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα συνοδεύονται συχνά από την εμφάνιση δυσάρεστης αναπνοής.
  • Ημιέγκλειστα δόντια: αφορά κυρίως τους φρονιμίτες, οι οποίοι κατά την ανατολή τους ενδέχεται να προκαλέσουν περιστεφανίτιδα. Η περιστεφανίτιδα χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση φλεγμονής στο ούλο που περιβάλλει ένα ημιέγκλειστο δόντι και συνοδεύεται από κακοσμία στόματος.
  • Παλιές προσθετικές εργασίες: η συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής σε παλιές προσθετικές εργασίες που έχουν χαλαρώσει προκαλούν χαλίτωση.
  • Τροφές με έντονη μυρωδιά και κάπνισμα: Η συχνή κατανάλωση τροφών με καρυκεύματα όπως το σκόρδο, το κάρυ κ.ά. και το κάπνισμα προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

Ποιοι άλλοι παράγοντες ενδέχεται να αποτελούν αιτία εμφάνισης κακοσμίας στόματος;

Η κακοσμία στόματος ενδέχεται να προκαλείται και από άλλους παράγοντες όπως:

  • Λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής: η μακροχρόνια λήψη αντικαταθλιπτικών, αντιυπερτασιακών και διουρητικών φαρμάκων ευθύνεται για την εκδήλωση ξηροστομίας, η οποία ενοχοποιείται για την εκδήλωση κακοσμίας.
  • Μεταβολικά σύνδρομα: μεταβολικά σύνδρομα όπως η βουλιμία που χαρακτηρίζεται από συχνούς εμετούς προκαλούν δύσοσμη αναπνοή.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: σε αυτή την περίπτωση η δυσάρεστη αναπνοή χαρακτηρίζεται ως όξινη, εξαιτίας της απελευθέρωσης των οξέων του στομάχου προς το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου.
  • Αμυγδαλόλιθοι: είναι λευκές ή κιτρινωπές μάζες που αποτελούνται από υπολείμματα τροφών, νεκρά κύτταρα από το επιθήλιο και βλέννα.
  • Οδοντογενής ιγμορίτιδα: πρόκειται για μια λοίμωξη που ξεκινά από τα δόντια και επεκτείνεται στο ιγμόρειο άντρο. Η κακοσμία στόματος οφείλεται στη δημιουργία βλεννοπυωδών εκκρίσεων.
  • Σακχαρώδης διαβήτης: ο σακχαρώδης διαβήτης κάνει τους ασθενείς πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση νόσων των ούλων. Όπως προαναφέρθηκε οι νόσοι των ούλων εκδηλώνουν ως σύμπτωμα τη χαλίτωση.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της κακοσμίας στόματος;

Μόλις ο ασθενής αντιληφθεί την κακοσμία επισκέπτεται έναν οδοντίατρο, μιας και οι συχνότερες αιτίες εμφάνισής της σχετίζονται με προβλήματα της στοματικής κοιλότητας. Εάν κατά τη διάρκεια μιας λεπτομερούς κλινικής εξέτασης από έναν έμπειρο Οδοντίατρο δεν εντοπιστούν προβλήματα, τότε ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει την αιτία πρόκλησης της χαλίτωσης με τη βοήθεια άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.

Πώς αντιμετωπίζεται η κακοσμία στόματος;

Η αντιμετώπιση της κακοσμίας στόματος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεση, καθώς οδηγεί σε κοινωνικό αποκλεισμό του ατόμου. Το θεραπευτικό πλάνο εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Μιας και στο 80% των περιπτώσεων η κακοσμία σχετίζεται με τη στοματική κοιλότητα, ένας έμπειρος Οδοντίατρος δίνει τη λύση στο πρόβλημα της κακοσμίας στόματος.

 

Ο Στρατιωτικός Οδοντίατρος Κωνσταντίνος Αλεξίου με εξειδίκευση στην Αισθητική Οδοντιατρική διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της κακοσμίας στόματος. Επικοινωνήστε μαζί μας, κλείστε το ραντεβού σας και απαλλαχθείτε άμεσα από τη δυσάρεστη αναπνοή που επηρεάζει την καθημερινότητά σας και τις κοινωνικές σας σχέσεις.

Όχι. Η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και παθήσεων που δε σχετίζονται αποκλειστικά με τη στοματική κοιλότητα.

Τα αίτια της δυσάρεστης αναπνοής ενδέχεται να σχετίζονται με την κακή στοματική υγιεινή, προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, μεταβολικά νοσήματα , συστηματικές παθήσεις κ.ά.

Ο ασθενής μόλις αντιληφθεί την κακοσμία επισκέπτεται έναν οδοντίατρο, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα αίτια εμφάνισης της χαλίτωσης σχετίζονται με τη στοματική κοιλότητα. Εάν δεν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, τότε ο ασθενής απευθύνεται σε άλλες ιατρικές ειδικότητες για την εύρεση της αιτίας που προκαλεί την δύσοσμη αναπνοή.

Η θεραπεία της κακοσμίας στόματος καθορίζεται αποκλειστικά από την αιτία πρόκλησής της.