Κίτρινα δόντια
Tα κίτρινα δόντια είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που απασχολεί πολλούς ασθενείς και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στον οδοντίατρο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται συχνά αμηχανία όταν χαμογελούν. Πολλές φορές τα άτομα με κίτρινα δόντια εμφανίζουν ανασφάλεια και διακρίνονται από χαμηλή αυτοπεποίθηση. Όμως, πώς προκαλούνται τα κίτρινα δόντια και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;
Τι προκαλεί τα κίτρινα δόντια;
Το κιτρίνισμα των δοντιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, είτε εξωγενών είτε ενδογενών. Ειδικότερα, οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι οι παρακάτω:
- Κάπνισμα: ίσως πρόκειται για τον βασικότερο προδιαθεσικό παράγοντα κιτρινίσματος των δοντιών. Το κάπνισμα συμβάλλει στον αποχρωματισμό των δοντιών, εξαιτίας της εναπόθεσης νικοτίνης, πίσσας και άλλων χημικών στην επιφάνεια των δοντιών.
- Ηλικία: μεγαλώνοντας τα δόντια είναι φυσικό να χάνουν σταδιακά το λευκό τους χρώμα. Με την πάροδο του χρόνου το σμάλτο σταδιακά λεπταίνει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να προβάλλεται το πιο κίτρινο χρώμα της οδοντίνης. Έτσι, το σταδιακό κιτρίνισμα των δοντιών μπορεί να αποτελεί φυσιολογικό στάδιο της γήρανσης.
- Κληρονομικότητα: η κληρονομικότητα και οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στο φυσικό χρώμα των δοντιών του κάθε ανθρώπου. Η οδοντίνη είναι τελικά αυτή που καθορίζει το χρώμα των δοντιών, αφού η οδοντίνη που τα περιβάλλει είναι ημιδιαφανής. Έτσι, κάποιοι άνθρωποι έχουν το προνόμιο να έχουν πιο λευκή οδοντίνη εκ γενετής και ως εκ τούτου λευκότερα δόντια από τους άλλους.
- Διατροφικές συνήθειες: Οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στο κιτρίνισμα των δοντιών. Μερικά ποτά με έντονες χρωστικές όπως είναι το τσάι, ο καφές και το κόκκινο κρασί είναι οι κυρίως «ένοχοι» για τα κίτρινα δόντια. Επίσης, συγκεκριμένες τροφές όπως τα κεράσια, τα βατόμουρα κ.ά. περιέχουν έντονες χρωστικές που ενδέχεται να συμβάλουν στο κιτρίνισμα των δοντιών.
- Φαρμακευτική αγωγή: το χρώμα των δοντιών ενδέχεται να επηρεαστεί και από συγκεκριμένα φάρμακα. Ειδικότερα, σε κάποιες περιπτώσεις η λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών από παιδιά μικρής ηλικίας, των οποίων η διάπλαση των δοντιών δεν έχει ολοκληρωθεί, ενδέχεται να προκαλέσει κίτρινα δόντια ή σχηματισμό σκούρων κηλίδων.
- Κακή στοματική υγιεινή: η παραμέληση της στοματικής υγιεινής επιταχύνει τον αποχρωματισμό των δοντιών. Εάν τα δόντια δεν βουρτσίζονται τακτικά και δεν χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα, τότε ευνοείται η συσσώρευση πλάκας και πέτρας.
Πώς αντιμετωπίζονται τα κίτρινα δόντια;
Τα κίτρινα δόντια έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ασθενών και αναζητούν συχνά τρόπους για την αντιμετώπισή τους. Η επίσκεψη σε έναν έμπειρο Οδοντίατρο είναι αναγκαία για τον καθαρισμό των αναγκών που έχουν τα δόντια του εκάστοτε ασθενούς. Έτσι, ο τρόπος αντιμετώπισης που θα επιλεγεί στην κάθε περίπτωση εξαρτάται από το αίτιο του κιτρινίσματος, αλλά και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Πιο συγκεκριμένα, τα κίτρινα δόντια αντιμετωπίζονται με τις παρακάτω μεθόδους:
- Guided Biofilm Therapy(GBT): εάν το κιτρίνισμα των δοντιών οφείλεται στην υπερσυσσώρευση της βακτηριακής πλάκας και πέτρας, τότε ένας επαγγελματικός καθαρισμός με την πρόσφατη τεχνική της GBT μπορεί να χαρίσει ένα λαμπερό χαμόγελο.
- Λεύκανση δοντιών: η λεύκανση δοντιών μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο ιατρείο του ασθενούς είτε στο σπίτι. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο για τη βελτίωση του χρωματικού τόνου των δοντιών και επιλέγεται και από ασθενείς που επιθυμούν απλώς ένα πιο λαμπερό χαμόγελο, χωρίς να έχουν κίτρινα δόντια.
Υπάρχουν τρόποι πρόληψης για το κιτρίνισμα των δοντιών;
Η διατήρηση του λευκού χρώματος των δοντιών μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους παρακάτω τρόπους:
- Ολοκληρωμένη και τακτική φροντίδα των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας. Το βούρτσισμα θα πρέπει να πραγματοποιείται σωστά, για την απομάκρυνση όλων των συστατικών που ενδέχεται να ευθύνονται για τα κίτρινα δόντια. Εάν δεν είναι εφικτό μετά από την κατανάλωση τροφών ή ποτών με έντονες χρωστικές, συστήνεται το ξέπλυμα του στόματος με άφθονο νερό.
- Διακοπή ή ελάττωση καπνίσματος.
- Τροποποίηση διατροφικών συνηθειών, αποφεύγοντας τη συχνή κατανάλωση τροφίμων με πολλές χρωστικές.
- Guided Biofilm Therapy(GBT). Οι συχνές επισκέψεις και εφαρμογή της τεχνικής στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο, μπορούν να λειτουργήσουν ως μέτρο πρόληψης.
Μπορείτε να απαλλαγείτε άμεσα από τα κίτρινα δόντια με μια επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο στην Αισθητική Οδοντιατρική Οδοντίατρο. Ο Οδοντίατρος Κωνσταντίνος Αλεξίου είναι εξαιρετικά έμπειρος και ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες μεθόδους αισθητικής βελτίωσης των δοντιών. Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε τι χρειάζεται το χαμόγελό σας.
Πού μπορεί να οφείλεται ο κιτρινισμός των δοντιών;
Το κιτρίνισμα των δοντιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενδογενών ή εξωγενών παραγόντων. Έτσι, τα κίτρινα δόντια μπορεί να είναι αποτέλεσμα των παρακάτω παραγόντων:
- Ηλικία
- Κληρονομικότητα
- Κάπνισμα
- Διατροφικές συνήθειες
- Λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής
- Κακή στοματική υγιεινή
Μπορεί ένας απλός επαγγελματικός καθαρισμός να βοηθήσει στην απόκτηση ενός λαμπερού χαμόγελου;
Ναι. Πιο αποτελεσματική όμως, είναι η Guided Biofilm Therapy(GBT) κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται αφαίρεση των λεκέδων και χρωστικών χωρίς τη χρήση περιστροφικών εργαλείων, που μπορεί να δημιουργήσουν φθορές και αμυχές στην επιφάνεια των δοντιών.
Πώς να επιλέξω την κατάλληλη μέθοδο για την αντιμετώπιση των κίτρινων δοντιών;
Η κατάλληλη μέθοδος για τον κάθε ασθενή επιλέγεται από έναν έμπειρο Οδοντίατρο, αφού λάβει υπόψιν τα αίτια του αποχρωματισμού των δοντιών και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζονται τα κίτρινα δόντια;
Τα κίτρινα δόντια αντιμετωπίζονται είτε με τον καθαρισμό τους είτε με λεύκανση στο ιατρείο, στο σπίτι ή συνδυαστικά. Η τεχνική της λεύκανσης εφαρμόζεται και σε ασθενείς που απλώς επιθυμούν ένα πιο λαμπερό χαμόγελο και είναι απόλυτα ασφαλής.
Μπορώ να προστατέψω τα δόντια μου από το κιτρίνισμα;
Φυσικά. Το σωστό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, η χρήση οδοντικού νήματος και το στοματικό διάλυμα προστατεύουν τα δόντια από το κιτρίνισμα, αφού απομακρύνουν τις χρωστικές ουσίες. Επίσης, στην προστασία των δοντιών συμβάλλουν οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο και η διακοπή ή ελάττωση καπνίσματος.